П`ятниця, 19.04.2024, 12:42
Вітаю Вас, Джура | RSS
Меню сайту
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Онлайн ТВ

Украинская Баннерная Сеть


Украинская Баннерная Сеть
Головна » 2011 » Лютий » 23 » Самоврядування в дії: народ заступився за мера
18:50
Самоврядування в дії: народ заступився за мера
На недавніх місцевих виборах у Київській області Партія регіонів зуміла домогтися істотних успіхів. Але не скрізь. Наприклад, у мери міста Вишневе влада свого ставленика провести не змогла. Однак і мер зіпертися на більшість у місцевій раді не може, тим паче що «тушки» у провінції плодяться так само швидко, як і в столиці. Результат: третій місяць жителі міста — супутника Києва страждають через очевидну недієздатність міської влади. Міськрада довго не могла ухвалити бюджет-2011, не сформовано депутатських комісій, виконкому. Відбуваються й безглузді речі: рішення щодо забезпечення життєдіяльності ухвалюють члени виконкому, сформованого... депутатами попереднього скликання. Результати сесій невтішні. З усіх питань вирішено два: сяк-так затверджено бюджет-2011, а також обрано секретаря міськради. А мера Миколу Ляшенка, який іще як слід не став до виконання своїх обов’язків, уже звинуватили в корупції.

„Когда в товарищах согласья нет..."

Міськрада попереднього скликання під завісу своєї каденції опинилася в центрі скандалу. Заступник мера В.Стужук був звинувачений в отриманні хабара. Справа про хабар за виділення землі одній з фірм виявилася гучною. Городяни відреагували на новину пікетами та мітингами. Очолив ці акції протесту тодішній депутат міськради М.Ляшенко.

Проте на місцевих виборах партія влади зробила ставку на команду тодішнього мера А.Гошка. Але недавні корупційні скандали виявилися надто свіжими в пам’яті. Тому перемога Ляшенка, який представляв партію „За Україну!", в боротьбі зі ставлеником ПР була зрозумілою, хоча й нелегкою. Але вже на першій сесії стало ясно, що співробітництво нового мера з більшістю депутатського корпусу виглядає проблематичним. Ляшенко привів із собою велику групу соратників, але контролю над радою не отримав. Як і в парламенті, у місцевому органі влади почалася міграція депутатів. На момент обрання Ляшенка його підтримували 18 депутатів, стільки ж записалося в опозицію до нього. Але вже через місяць під егідою ПР сколотилися більшість з 24 обранців, а в групі підтримки мера залишилося тільки 12 „багнетів".

Міський голова змушений був працювати з виконкомом, сформованим іще його попередником, а відтак опинився без заступників. Сесії зривалися одна за одною через відмову депутатів більшості реєструватися. Якщо рішення все-таки ухвалювали, то на наступній сесії їх часто скасовували або вони потрапляли під вето мера.

Якось, скориставшись відсутністю голови, котрий був на лікарняному, депутатська більшість організувала щось на кшталт зборів, чомусь назвавши їх сесією. „Більшовики" оперативно ухвалили бюджет, створили депутатські комісії, сформували виконком, визначилися із заступниками міського голови. Але мер, коли повернувся, всі рішення скасував. Бюджет був ухвалений тільки тоді, коли на сесію приїхали керівники фракцій облради і роботу налагодили спільно. Тоді ж було обрано і секретаря міськради. Проте допомога ззовні цим не обмежилася.

Самоврядування проти вертикалі

Районне і обласне начальство не приховує, що воліє управляти містом, впливаючи на депутатську більшість, оминаючи мера. Самому Ляшенку керівництво районної держадміністрації неодноразово робило зауваження щодо невиконання вказівок. Керівник Києво-Святошинської РДА І.Борзило обурений: „Не можна меру міста районного підпорядкування вступати в конфронтацію з адміністративною вертикаллю влади, ігнорувати засідання і наради колегій обласного й районного рівнів". Понад те, міського голову Вишневого примудрилися обвинуватити в порушенні пункту „г" частини 1 статті 5 закону про боротьбу з корупцією (відмова фізичним і юридичним особам в інформації, надання якої передбачено правовими актами, навмисне її затримування, надання недостовірної або неповної інформації). Представник депутатської більшості С.Пишний вважає обвинувачення правомірним, оскільки „Ляшенко постійно порушує закони".

Сам Ляшенко переконаний, що жодних порушень не допускав. Він не може зрозуміти, кому й яку інформацію він не надав. „Група депутатів захищає бізнес-інтереси. Виконати це, якщо мером буде чужа для них людина, не можна. Отже, блокування роботи міськради має свої цілі. Я і депутати, які підтримують мене, готові до переговорів, але дискутувати немає з ким..." — вважає мер Вишневого.

Представники більшості надіслали меру звернення, в якому звинуватили його в ескалації напруження і недвозначно нагадали: депутати ради двома третинами голосів мають право ініціювати питання про дострокове припинення повноважень міського голови. Депутати меншості, навпаки, переконані, що саме більшовики навмисно саботують роботу ради.

Народ і влада

Мер Вишневого для влади є стороннім тілом, і її бажання усунути голову видається природним. Але є перешкода. Громада Вишневого напрочуд активна. Сесії міськради проходять за активної участі представників громадськості. Їх збирається стільки, що кількість спостерігачів іноді в кілька разів перевищує число депутатів. Вироблено й порядок участі представників громадськості в розгляді винесених на сесії питань. Люди, уповноважені виборцями, досить упевнено поводяться в залі засідань. Якби не вони, ця сесія, як і низка попередніх, навіть не відкрилася б. А доля мера була б вирішена. Населення дало зрозуміти, що готове підтримувати обраного ним міського голову. Голова комітету захисту конституційних прав громадян Вишневого (є і такий) В.Шапка переконаний: „Депутатів (кого — тиском, кого — обіцянками) збивають у „більшість". Ми обурені тим, що блокується робота ради. Як відомо, Кабмін ініціював зміни законодавства про місцеве самоврядування, згідно з якими висловлення недовіри меру не означає дострокових виборів. З цього випливає, що обраних людьми міських голів зібрана з „тушок" більшість може відправити у відставку, а керуватиме призначений депутатами секретар ради. Депутати повинні повернутися обличчям до виборців. Ми почали збір підписів під зверненням до тих політичних партій, представники яких, усупереч своїм обіцянкам, змінили „прописку" і влилися в більшість під керівництвом ПР".

Схоже, громадськість створила таку „горизонталь", що управлінська «вертикаль» змушена з нею рахуватися. Хороший приклад для всіх інших.

ДТ

Категорія: Політика | Переглядів: 743 | Додав: oleh14 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Я шукаю ...
Корисна інформація
Онлайн радіо
Чатик
200
Статистика

Статистика матеріалів

Новин: 265
Файлів: 410
Форум: 3/4
Коментаріїв: 235

Зареєстровано на сайті

Всього: 266
Нових за місяць: 0
Нових за тиждень: 0
Нових вчора: 0
Нових сьогодні: 0


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наша кнопка
 Патріот UA - портал українських патріотів! Програми, фільми, музика та багато цікавого на нашому порталі!

Друзі сайту
Лічильники
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Анализ сайта