П`ятниця, 26.04.2024, 04:39
Вітаю Вас, Джура | RSS
Меню сайту
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Онлайн ТВ

Украинская Баннерная Сеть


Украинская Баннерная Сеть
Головна » 2010 » Грудень » 11 » Адміністративна реформа стартувала
18:03
Адміністративна реформа стартувала


Президент підписав Указ "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади"

Підписаний Віктором Януковичем за підсумками засідання Комітету з економічних реформ Указ "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" передбачає істотні зміни у владній структурі. Всього визначено 6 типів центральних органів виконавчої влади: Міністерство, Служба, Інспекція, Агентство, незалежні регулятори і органи зі спеціальним статусом. З 112 органів центральної виконавчої влади створено 63. З них 16 міністерств, 28 служб, 13 агентств і 7 інспекцій.

10 нових міністерств

Замість 15 старих міністерств указом глави держави створено 10: Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Міністерство інфраструктури, Міністерство культури, Міністерство надзвичайних ситуацій, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Міністерство екології та природних ресурсів, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерство соціальної політики. Зміни не торкнулися міністерств фінансів, закордонних справ, внутрішніх справ, оборони, юстиції, охорони здоров`я. Президент також рекомендує реформувати Кабінет Міністрів як в частині уряду, так і в частині Секретаріату, який забезпечує діяльність КМУ. З 36 до 18 зменшилась кількість членів Кабінету Міністрів. Чисельність працівників КМУ (1174 особи) буде скорочено більш, ніж на половину. Зміниться система управління міністерствами.

Запроваджується посада керівника апарату - заступника міністра. При цьому у міністра залишається два заступники з політичним статусом.

Одночасно починає реформуватися державна служба України. Президент готує до подання до ВР проекти законів про державну службу, про центральні органи виконавчої влади, про національні регулятори, а також зміни до Закону "Про Кабінет Міністрів України".

Реорганізація - негайно

На виконання Указу глави держави "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" учора відбулося перше організаційне засідання нового складу Кабінету Міністрів.

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив членам уряду негайно розпочати процес ліквідації і реорганізації міністерств та відомств, вжити належних заходів щодо скорочення чисельності апаратів Секретаріату Кабінету Міністрів, міністерств та відомств.

Глава уряду підкреслив, що мета адміністративної реформи - якісно підвищити ефективність державного управління, взаємодії центральних органів виконавчої влади, а на другому етапі - місцевих адміністрацій.

У засіданні реорганізованого Кабміну взяли участь перепризначені Президентом на нові посади перший віце-прем`єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, віце-прем`єр-міністр - міністр інфраструктури Борис Колесніков, віце-прем`єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, віце-прем`єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов, міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, міністр культури Михайло Кулиняк, міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. Варто нагадати, що міністри фінансів, закордонних справ, внутрішніх справ, оборони, юстиції та охорони здоров`я перейшли до оновленого уряду автоматично.

Вища ефективність управління

Кабінет Міністрів готує кадрові пропозиції Президенту Віктору Януковичу, що стосуються призначень на посади керівників центральних органів виконавчої влади. Як передає УНІАН, про це повідомив Прем`єр-міністр Азаров.

"Проведено перше організаційне засідання уряду в новому складі. На цьому засіданні ухвалено цілий ряд рішень, що витікають з указу Президента. Зараз готуватимуться пропозиції Президенту щодо призначення керівників служб, агентств, інспекцій", - сказав він. За словами глави уряду, у зв`язку з тим, що ціла низка міністерств ліквідована або реорганізована, будуть відповідні кадрові зміни.

"Але сам уряд визначений. Він від сьогодні на своєму організаційному засіданні визначив, хто чим займатиметься. Отже, організаційний період для самого уряду закінчений", -підкреслив Прем'єр. Він також сказав, що міністерства, які після адміністративної реформи не закріплені за віце-прем`єрами, будуть підпорядковуватися безпосередньо главі уряду.

На думку Миколи Азарова, проведення адмінреформи приведе до того, що процес ухвалення рішень урядом відбуватиметься оперативніше і швидше. При цьому Міністерство фінансів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі і Міністерство юстиції будуть ключовими відомствами, які братимуть участь в ухваленні рішень Кабміну. Водночас, за словами глави уряду, апарат Кабінету Міністрів, який буде скорочений і реконструйований, виконуватиме, в основному, експертні функції у підготовці рішень уряду.

"Безумовно, адміністративна реформа приведе до економії державних коштів. Але головний її сенс полягає не стільки в економії коштів, скільки у підвищенні ефективності управління", - наголосив Микола Азаров.

За його словами, дев`ять місяців роботи уряду показали слабкі місця в управлінні. Саме цей досвід і закладений в основу проведення адмінреформи. "Це тільки перший етап. Другим етапом піде, безумовно, реформа місцевих адміністрацій. Важливо, щоб держава і місцеві адміністрації добре організовували роботу і надавали людям якісні адміністративні послуги. У цьому сенс реформи", - зазначив Прем`єр-міністр.
Категорія: Політика | Переглядів: 838 | Додав: oleh14 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Я шукаю ...
Корисна інформація
Онлайн радіо
Чатик
200
Статистика

Статистика матеріалів

Новин: 265
Файлів: 410
Форум: 3/4
Коментаріїв: 235

Зареєстровано на сайті

Всього: 266
Нових за місяць: 0
Нових за тиждень: 0
Нових вчора: 0
Нових сьогодні: 0


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наша кнопка
 Патріот UA - портал українських патріотів! Програми, фільми, музика та багато цікавого на нашому порталі!

Друзі сайту
Лічильники
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Анализ сайта