Четвер, 28.03.2024, 18:21
Вітаю Вас, Джура | RSS
Меню сайту
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Онлайн ТВ

Украинская Баннерная Сеть


Украинская Баннерная Сеть
Головна » 2011 » Лютий » 23 » Прощавай, зброє!
18:55
Прощавай, зброє!

Забезпечити громадський порядок, зупинити й розкрити злочини — так сформульовано головні функції міліції. Серед заходів, спрямованих на досягнення зазначених цілей, що їх проводить МВС, — і місячник добровільної здачі зброї. Для виведення з обігу зброї, яка незаконно зберігається, правоохоронці не менше двох разів на рік закликають громадян нашої країни добровільно з нею розлучитися. Не тільки тому, що за зберігання зброї, а також боєприпасів і вибухових речовин, законом передбачено кримінальну відповідальність, а й для того, щоб позбавити громадян спокуси скористатися нею.

Таким чином, основна мета заходу — запобігання і припинення злочинів. Водночас у власників незаконної зброї з’являється можливість уникнути покарання. Адже кожен, хто добровільно здасть незареєстровану зброю, звільняється від кримінальної відповідальності за її зберігання. Крім того, якщо власник незаконної зброї в зазначений термін добровільно здасть в органи внутрішніх справ мисливську вогнепальну, холодну, газову
зброю, то після оформлення відповідних документів отримає можливість зареєструвати цю зброю як особисту власність і користуватися нею на законних підставах.

За даними працівників міліції, велика частина зброї, яка перебуває в людей, — гладкоствольна й нарізна мисливська, — придбана ще до запровадження реєстрації такої зброї в органах внутрішніх справ. Крім того, це ще зброя, отримана у спадок після смерті власників і не вилучена вчасно працівниками міліції. Таким чином, на додачу до успадкованої зброї успадковується й кримінальна відповідальність, яка належить за таке порушення. Що стосується західних регіонів, то велика частка зброї, котру здають, — відлуння Великої Вітчизняної війни. Пістолети ТТ і маузер К-96, гвинтівки Мосіна та СВТ-38, і навіть кулемети системи «Максим» і СГ-43 люди знаходять під час земельних робіт на дачних ділянках або прогулянок лісом. Не бракує в нас і „чорних археологів", які вишукують старовинні цінності, адже нині раритетну зброю на чорному ринку оцінюють досить високо. Проте водночас за зберігання такої краси, відповідно до статті 263 КК України, дають від двох до п’яти років ув’язнення.

Перед кожним місячником добровільної здачі зброї працівники правоохоронних органів проводять агітаційну та роз’яснювальну роботу серед населення. Передусім це потрібно для того, аби переконати власників незареєстрованної зброї, що за добровільну здачу їм справді не загрожує жодна відповідальність. Ця „агітація" слугує також додатковим нагадуванням, стимулом позбутися незаконного майна.

Цікава тенденція. Як стверджують працівники МВС, із кожним місячником люди здають дедалі більше незаконної зброї. Під час попереднього місячника (з 1 по 30 вересня 2010 року) населення України добровільно здало 6 тис. 242 (у березні 2010 року здали
5 тис. 115) одиниці різної зброї. Зокрема 158 одиниць вогнепальної зброї військового призначення, 1361 одиницю нарізної спортивної та мисливської, 3 тис. 608 — гладкоствольної, 126 — саморобної і 369 одиниць іншої зброї. Крім того, добровільно здали 620 одиниць холодної зброї. Також „арсенали" міліції поповнилися 56 тис. 803 одиницями різних боєприпасів до вогнепальної зброї та 5,129 кг вибухових речовин, 86 снарядами, 40 мінами і 53 гранатами. За статистикою, найбільше зброї здають у Луганській, Закарпатській, Львівській, Харківській, Дніпропетровській та Донецькій областях. Із загальної кількості добровільно зданої зброї 728 одиниць уже зареєстровано в особисте користування громадян.

Попри вражаючі цифри, щодоби правоохоронці затримують 20 — 30 осіб за незаконне зберігання зброї. У нашій країні ще багато власників „чорної зброї", для яких агітації та заклики працівників міліції добровільно здати зброю не досить переконливі.

Щодня в Україні скоюються злочини з використанням незаконної зброї, вилучаються незареєстровані „стволи", вибухові матеріали й боєприпаси. Зовсім недавно стався шокуючий випадок із застосуванням вогнепальної зброї в Закарпатській області. 35-річний підприємець Сергій повертався додому своїм мікроавтобусом. Дорогою його наздогнав автомобіль „мерседес" і почав „підрізати" мікроавтобус. Коли Сергій зробив зауваження водієві, з салону „мерседеса" висунулося дуло рушниці й відразу прогримів постріл. За словами підприємця, стрілець дивом поцілив йому не в обличчя, а в плече. Хірурги оперували Сергія і вийняли з його плеча багато дробу. Лікарі кажуть, що постраждалому просто пощастило, — картеч не зачепила нервів і судин. Невдовзі правоохоронці затримали підозрюваного. Той стверджував, що вистрелив випадково. Буцімто він просто роздивлявся рушницю, яку йому залишив на зберігання товариш. До речі, рушниця виявилася незареєстрованою.

— За фактом було порушено кримінальну справу за ст. 296 ч. 4 (хуліганство з застосуванням вогнепальної зброї) Кримінального кодексу України. Підозрюваний зізнався у вчиненні злочину, тепер він заарештований, — розповів начальник УМВС України в Закарпатській області Віктор Русин.

Ще один резонансний випадок у тій-таки Закарпатській області стався через кілька днів. Неподалік дачного масиву в Мукачівському районі розміщувався табір однієї з національних меншин. Мешканці цього гамірного поселення „взяли за моду" навідуватися з „рейдами" на чужі дачі. Як стверджують власники дач, крадіжки траплялися щодня. Жителі дачного масиву зверталися в міліцію — безрезультатно. Тоді постраждалі вирішили вчинити над кривдниками самосуд. Два мукачівці влаштували засідку. Для більшої впевненості прихопили з собою незареєстровану мисливську рушницю. Довго сидіти в засідці не довелося. Група молодих хлопців із табору легко пробралася на чужу територію і взялася до „роботи". Господар дачної ділянки накричав на непроханих гостей. Після того, як хлопці кинулися навтьоки, вистрелив їм услід. Заряд потрапив у ногу одному зі зловмисників. Пораненого правопорушника попередили: сказали, що наступного разу його просто застрелять. Але невдовзі постраждалому стало зле, його доправили в лікарню. З’ясувалося, снаряд роздробив кістку, і лікарям довелося ампутувати ногу. А це вже — тяжкі тілесні ушкодження. За фактом порушено кримінальну справу, дачника заарештовано. Так, сам того не бажаючи й, фактично, захищаючись, він накликав на себе біду.

— Після цього резонансного мукачівського випадку ми ухвалили рішення про оголошення в області з 7 по 28 лютого місячника добровільної здачі зброї, — сказав перший заступник начальника УМВС України в Закарпатській області Володимир Шелепець. — Статистика свідчить, що нелегальних „стволів" і боєприпасів, на жаль, на руках в українців чимало. Тому й трапляються такі злочини.

Головні аргументи працівників міліції — звільнення від кримінальної відповідальності та можливість зареєструвати таку зброю у власне володіння. Але, по-перше, звільнення від кримінальної відповідальності через добровільну здачу під час місячника — аргумент не дуже дійовий, адже, відповідно до ч. 3 ст. 263 КК України, добровільна здача зброї звільняє від кримінальної відповідальності навіть і не під час місячника. По-друге, можливість офіційно оформити зброю в особисту власність є далеко не завжди, бо більшість її не підлягає оформленню з різних причин. Власники такої зброї вирішать за краще продати зброю або зберігати її «про всяк випадок», ніж добровільно здати. А що стосується антикварних екземплярів, то для більшості власників таких навіть не йдеться про здачу їх державі.


Ілля Іванов «Дзеркало тижня. Україна» №6, 18 Лютий 2011

Фото Getty Images/Fotobank

Категорія: Політика | Переглядів: 966 | Додав: oleh14 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Я шукаю ...
Корисна інформація
Онлайн радіо
Чатик
200
Статистика

Статистика матеріалів

Новин: 265
Файлів: 410
Форум: 3/4
Коментаріїв: 235

Зареєстровано на сайті

Всього: 266
Нових за місяць: 0
Нових за тиждень: 0
Нових вчора: 0
Нових сьогодні: 0


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наша кнопка
 Патріот UA - портал українських патріотів! Програми, фільми, музика та багато цікавого на нашому порталі!

Друзі сайту
Лічильники
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Анализ сайта